Euroviisut 2025: Sveitsi

Euroviisut 2025 Sveitsi

Euroviisut 2025 järjestetään Sveitsissä, joka sai tapahtuman järjestettäväkseen Nemon napattua voiton Ruotsin Malmössä.

Sveitsin voitto tuli jopa hieman yllätyksenä, sillä selvimpänä ennakkosuosikkina finaaliin lähti Kroatia, joka saikin eniten yleisöääniä. Sveitsi jyräsi kuitenkin asiantuntijaraatien arvioissa ja näin maa pääsi juhlimaan Euroviisujen voittoa Nemon voittomarginaalin oltua lopulta 44 pistettä.

Malmön viisut tullaan valitettavasti muistamaan myös ikävämmistä asioista. Yhtenä ennakkosuosikkina pidetty Hollanti selvitti tiensä semifinaalin kautta finaaliin, mutta maa hylättiin jo ennen finaalin alkua artisti Joost Kleinin saatua syytteet asiattomasta käytöksestä. Lisäksi jo pitkään ennen viisuja – sekä niiden aikana – Israelin mukanaolo puhutti sekä kansaa että muita artisteja.

Toiveissa olisikin, että Sveitsin viisut päästäisiin järjestämään rauhallisemmissa merkeissä, jossa sivujuonteet jäisivät vähemmälle ja kaikki huomio kohdistuisi upeisiin artisteihin ja heidän esityksiinsä.

Missä Euroviisut 2025 järjestetään?

Euroviisut 2025 tullaan järjestämään Sveitsissä. Zürich nousi jo heti viisuvoiton ratkettua todennäköisimmäksi isäntäkaupungiksi, ja se onkin yksi niistä neljästä kaupungista, joka haki tapahtuman järjestämistä itselleen.

Pääkaupunki Zürichin lisäksi myös Basel, Geneve ja St. Gallen ovat ilmoittaneet halukkuutensa isännöidä vuoden 2025 viisutapahtumaa.

Näistä Geneve on jopa kertonut sen, missä viisut tultaisiin pitämään. Näyttämönä toimisi Palexpo, joka vetää sisäänsä lähes 20 000 ihmistä, joten puitteet olisivat ainakin kunnossa. Aiemmin areenalla on järjestetty muun muassa tenniksen Laver Cup.

St. Gallen puolestaan ilmoitti, että mikäli se saa viisut järjestettäväkseen, tapahtuma järjestetään 10 000 katsojaa vetävässä SGKB Hallessa.

Milloin Euroviisut 2025 järjestetään?

Tapahtuma tulee olemaan perusrakenteeltaan samankaltainen kuin aiempina vuosina, eli semifinaalit järjestetään tiistaina ja torstaina, kun taas lauantaina on suuren Grande Finalen aika. Malmössä myös suuret rahoittajamaat pääsivät esiintymään jo semifinaaleissa, mikä olikin varsin tervetullut lisä. Nyt viisuyleisöllä oli aidosti paikka päästä tutustumaan myös näihin artisteihin jo ennen finaalia. Semifinaaleissa esiintymisestä huolimatta näillä viidellä maalla – eli Ranskalla, Espanjalla, Iso-Britannialla, Saksalla sekä Italialla – on suora paikka finaalissa, kuten on myös isäntämaalla

Päivämäärät – Sveitsin Euroviisut

Tällä hetkellä vaihtoehtoisia viikkoja viikkoja viisujen järjestämiselle on useita, mutta monet Euroviisuja seuraavat mediat ovat nostaneet ykkösvaihtoehdoksi seuraavan vaihtoehdon:

1. semifinaali: Tiistai 13.5.2025

2. semifinaali: Torstai 15.5.2025

  Finaali: Lauantai 17.5.2025

  Tämä tarkoittaa siis sitä, että viisut menevät tuttuun tapaan päällekkäin suomalaisten toisen suosikkitapahtuman kanssa, kun Jääkiekon MM-kisat pelataan Ruotsissa sekä Tanskassa.

  Osallistujamaat Euroviisuissa:

  Tällä hetkellä osallistujamaiden lista ei vielä ole tiedossa, mutta tulemme päivittämään maat tälle sivulle, kun Euroviisujen virallinen taho niitä julkistaa. Lähtökohtaisesti osallistujalista tulee olemaan hyvin samankaltainen kuin Malmön viisuissa, vaikka varsinaisia ilmoittautumisia tippuukin hiljalleen.

  Osallistumisensa Euroviisuihin 2025 varmistaneet maat aakkosjärjestyksessä:

  Lista päivitetty 05/2024

  Belgia

  Espanja

  Itävalta

  Luxemburg

  Malta

  Portugali

  Sveitsi

  Tanska

  Sveitsi Euroviisuissa – historiaa

  Vuoden 2025 isäntämaa Sveitsi on voittanut viisut nyt kolmesti. Ensimmäinen voitto tuli vuonna 1956 Lys Assian balladilla ”Refrain” – ja tämän jälkeen maa joutui odottamaan seuraavaa viisuvoittoa peräti 32 vuotta, kunnes sittemmin maailmanmaineeseen noussut Celine Dion nappasi ykköstilan kappaleellaan ”Ne partez pas sans moi”.

  Ennen Malmössä tullutta viisuvoittoa Sveitsi oli viipyillyt kärkikahinoissa jo useampaankin otteeseen. Vuonna 2019 Luca Hänni sijoittui kappaleellaan ”She Got Me” neljänneksi, ja vuonna 2021 Gijon’s Tears puolestaan nousi jopa podiumille, kun ”Tout l’univers” upposi eurooppalaiseen kansaan ja loppusjoitus oli kolmas.

  Celine Dionin viisuvoiton jälkeen tämä olikin Sveitsin paras saavutus sitten vuoden 1993, jolloin maa sijoittui niin ikään kolmanneksi.

  Viisuvoitto Sveitsiin

  Kuten jo ylläkin mainittiin, niin Malmössä Sveitsi sitten räjäytti potin, kun Nemon ”The Code” upposi eurooppalaisiin kuin lämmin kakkulapio vaniljajäätelöön ja maa sai juhlia 36 vuoden jälkeen Euroviisujen voittoa.

  Teksti jatkuu videon jälkeen.

  Euroviisujen liput: Sveitsi

  Kuten aina, tulee Sveitsiinkin matkaamaan jälleen suuri joukko suomalaisia viisufaneja. Euroviisut 2025 kannattaa kokea paikan päällä, sillä television välityksellä tunnelmasta saa vain osittaisen maistiaisen. Mikäli haluat täydellisen viisukokemuksen, niin kannattaa matkata paikan päälle, sillä jo harjoituksiin myydään lippuja, jolloin pääset näkemään, millaisia esityksiä viisuissa tullaan kokemaan. Euroviisujen liput kannattaa kuitenkin hankkia hyvissä ajoin, sillä ne myydään loppuun!

  Tapahtuma näyttäytyy paikan päälllä myös hyvin erilaisena kuin tv:n välityksellä, sillä areenalla on mahdollista nähdä kaikki se, mitä televisiokamerat eivät pysty tavoittamaan.

  Kuten monessa muussakin tapahtumassa, oheisohjelman määrä on valtaisa. Tarjolla on esimerkiksi Eurovision Village, jossa ihmiset ympäri Eurooppaa pääsevät fiilistelemään viikon ajan maailman suurinta ja mahtavinta musiikkitapahtumaa. Kyseinen kylä on siis toisin sanoen virallinen festivaalialue, jossa on tarjolla livemusiikkia sekä bailausta, mutta ennen kaikkea hyvää meininkiä lämpimässä hengessä.

  Liput Sveitsin Euroviisuihin 2025 tulevat myyntiin aikanaan ja me tiedotamme tästä sivuilla välittömästi, kun näin tapahtuu.

  Suomen edustaja – Euroviisut 2025

  Käärijä viitoitti vuoden 2023 viisuissa jälleen sinivalkoisia (tai siis vihreitä) värejä kohti kärkikahinoita, mutta Malmössä Windows95man ei aivan onnistunut luomaan samanlaista huumaa, missä Cha Cha Cha oli onnistunut. No Rules -kappaletta toki kehuttiin ja esitys oli hupaisan kekseliäs, mutta eurooppalainen viisuyleisö ei missään kohtaa ottanut kappaletta samalla tavalla omakseen, mitä Käärijä oli päässyt kokemaan vuotta aiemmin.

  Suomi sai vuoden 2024 finaalissa yhteensä 38 pistettä, joka toi 19. sijan. Jury-äänten jälkeen Suomi oli toiseksi viimeisellä sijalla, joten petrattavaa tuleville vuosille jäi yllin kyllin. Finaalipaikka oli kuitenkin hieno saavutus, mikä sekään ei ole aina itsestäänselvyys.

  UMK 2025

  Suomen edustaja valitaan tuttuun tapaan karsinnan kautta, kun Uuden Musiikin Kilpailu käynnistyy. UMK 2025 -finaali järjestetään tammikuussa ja sen kautta selviää, kuka edustaa Suomea Sveitsin Euroviisuissa.

  Viime vuonna raati sai satoja kappaleita tarjolle ja vahvimpana ennakkosuosikkina UMK:n finaaliin lähti Sara Siipola. Windows95man ei saanut raadeilta juurikaan pisteitä, ja No Rules majailikin jury-äänien jälkeen koko joukon viimeisenä. Yleisö kuitenkin rakastui omintakeiseen artistiin ja esitykseen, minkä ansiosta Windows95man ponkaisi ykköseksi.

  Kuten UMK – ja sen jälkeen myös Euroviisut – osoittivat, selväkin ennakkosuosikki voi välillä jäädä nuolemaan näppejään. Sen takia me rakastammekin Euroviisuja, sillä yllätyksiä on aina luvassa! Euroviisut 2025 tulee – oletko valmis?

  Euroviisujen Vedonlyönti

  Euroviisuihin on tarjolla valtava määrä erilaisia pelattavia kohteita, mistä voi hakea pientä lisäjännitystä viisukatsomoon. Jo semifinaaleista alkaen voit veikata niitä maita, jotka pääsevät jatkoon, mutta veikattavana on toki myös yksinkertaisesti se, kumpi maa sijoittuu paremmin kun ne asetetaan toinen toistaan vastaan (H2H-kohteet).

  Ja kaikkihan me rakastamme pohjoismaista vertailua, joten myös parhaiten sijoittuvaa pohjoismaata voi veikata, kuten myös muita alueellisempia ”yhteenottoja”.

  Finaalissa voikin sitten veikata niin hurjalla kattauksella erilaisia asioita ja käänteitä, että suosittelemme ottamaan tarkempaan lukuun Euroviisut Vedonlyönti -sivumme, josta saat lisätietoa.

  Kannattaa muistaa, että myös jo UMK on vedonlyönnin kohteena, ja panokselleen voi napata melkoisen tuoton, mikäli selvän ennakkosuosikin takaa joku muu nouseekin voittoon, kuten Windows95man onnistui tekemään.