Suomalaismuusikot vetoavat Yleen – ”Israelin toiminta on jyrkästi vastoin musiikkialan arvomaailmaa”

Israel Euroviisut

Kohu Israelin Euroviisuihin osallistumisen ympärillä ei ota laantuakseen ja nyt Freelancemuusikot ry vaatii Yleltä toimia.

Yhdistyksen vaatimuksena on se, että Yle vetoaisi Euroopan yleisradioyhtiö EBU:a sulkemaan Israel kokonaan ulos Euroviisut 2024 -tapahtumasta.

Israelin osallistuminen on Gazan sodan myötä aiheuttanut reaktioita ja pidemmän aikaa, mutta EBU linjasi, että maa saa osallistua viisuihin – ja myös maan edustuskappale, Eden Golanin esittämä Hurricane, hyväksyttiin lopulta sanoitusten muokkaamisen jälkeen.

Mainos alkaa:

YK:n kansainvälisen tuomioistuimen ICJ:n välipäätöksen mukaan Israelin toimet Gazassa saattavat täyttää kansanmurhan määritelmän.

– Katsomme, että ICJ:n päätös velvoittaa meitä kaikkia tekemään voitavamme kansanmurhan ehkäisemiseksi. Ylen on kannettava asiassa vastuunsa ja noudatettava omia arvojaan, yhdistys toteaa tiedotteessa.

”On otettava huomioon Euroviisuihin valitun Suomen edustajan näkemys”

Yhdistyksen mukaan on todennäköistä, että Israel tulee joka tapauksessa käyttämään Euroviisuja poliittisena alustana, vaikka se kiellettyä onkin.

– Israelin toiminta on jyrkästi vastoin musiikkialan arvomaailmaa sekä Euroviisujen taustaa rauhaa ja yhteistyötä juhlistavana tapahtumana. Euroviisujen estradia ei tule tarjota näin toimivan maan edustajille, tiedotteessa sanotaan.

Myös Suomen edustaja Windows95man pohti omaa osallistumistaan viisuihin juuri Israelin mukanaolon takia, mutta päätti lopulta lähteä mukaan, vaikka toivookin, että Israel suljettaisiin pois.

– Ylen on otettava huomioon Euroviisuihin valitun Suomen edustajan ilmaisema näkemys siitä, ettei Israelin tulisi voida osallistua. Ylen vastuulla on toimia niin, että edustajan on mahdollista osallistua kilpailuun turvallisesti, ja ettei häneen kohdistu poliittista painetta ja hän saa täysipainoisesti keskittyä kilpailuun, yhdistys lisää lopuksi.