Tällainen yhtye on Norjaa Euroviisuissa edustava Gåte

Norjan euroviisuedustaja Gåte 2024

Norjalainen Gåte matkaa toukokuussa Ruotsin Malmöön, jossa järjestetään tämän vuoden Euroviisut. Tässä faktatietoja yhtyeestä!

Norjan edustaja Euroviisuissa on Gåte, joka on perustettu vuonna 1999. Yhtye julkaisi peräti yhdeksän albumia ja keräsi vahvan suosion, kunnes se jäi aina 12 vuoden mittaiseksi venyneelle tauolle. Lopulta paluu koitti vuonna 2017. Nyt uusi tuleminen huipentuu komealla tavalla, kun bändi voitti Norjan Melodi Grand Prixin ja lunasti paikan Euroviisuihin kappaleella Ulveham. Gåte kilpaili paikasta Euroviisuihin yhdessä 17 muun artistin kanssa, joten jo pääsy vuoden kovimpaan musiikkitapahtumaan on komea saavutus.

Yhtye koostuu viidestä jäsenestä. Laulusta vastaa Gunnhild Sundli, kitarassa heiluu Magnus Børmark, rummuissa Jon Even Schärer, bassossa Mats Paulsen ja kosketinharpussa John Stenersen.

Mainos alkaa:

Gåte on esiintynyt satoja kertoja, mutta laulaja Gunnhild Sundli nostaa Eurovision.tv:n haastattelussa yhden keikan ylitse muiden. Se oli aikoinaan, kun Gåte pääsi laulamaan Oslossa vierailleelle Nelson Mandelalle.

Kun naiselta kysytään Euroviisujen suurinta sankaria hänelle, niin vastaus tuli melko empimättä. Sundli nostaa suosikikseen Bettanin, joka tunnetaan myös nimellä Elisabeth Andreassen. Bettan on ollut mukana Euroviisuissa neljästi edustaen sekä Ruotsia että Norjaa. Kertaalleen hän on päässyt juhlimaan myös voittoa, sillä Bettan oli mukana vuoden 1985 Euroviisuissa, jossa Norjaa edustanut Bobbysocks voitti kilpailun. Duon täydensi Bettanin lisäksi Hanne Krogh.

Norjan esitys tullaan näkemään toisessa semifinaalissa 9. toukokuuta, kun yhtye pääsee irti toisella puoliskolla numerolla 15. Näin ollen he ovat semifinaalien toiseksi viimeinen esiintyjä.

Euroviisujen vedonlyönti ei ainakaan toistaiseksi povaa kovinkaan suurta menestystä Gåtelle, sillä todennäköisyyksien valossa heitä ei nähdä edes TOP10-suosikkien joukossa.